Ik ben Vanja Wierenga (1973) en ik heb een passie voor homeopathie.

Mijn fascinatie voor gezondheid en de intelligentie van het lichaam is ontstaan toen ik als tiener resistent bleek te zijn voor antibiotica, en hierdoor met serieuze gezondheidsproblemen te maken kreeg. Homeopathie bleek mij heel erg goed te helpen. De werking fascineerde mij enorm: dat de natuur zo’n krachtig gereedschap heeft. Ik raakte gebiologeerd door het feit dat alles in de natuur bruikbaar is om mensen te genezen, ook de meest giftige dingen. Wat mijn interesse werkelijk prikkelde was dat homeopathie zo zachtaardig is en toch met zoveel diepgang werkt: individueel, mentaal, emotioneel, en fysiek. Het is de meest holistische geneeskunst in mijn ogen.

Natuurgeneeskunde en homeopathie

Na het afronden van het VWO vertrok ik naar Australië om een jaar te backpacken, dat was toen helemaal ‘in’. Ik werd verliefd op het land en dus bleef het niet bij een jaar. Het werden uiteindelijk 8 mooie jaren. Eerst studeerde ik daar Natuurgeneeskunde. Algauw specialiseerde ik mij volledig in de homeopathie. Daarna keerde ik terug naar Nederland, met een HBO diploma van het Adelaide Training College of Complementary Medicine op zak.

Terug in Nederland heb ik in 2001 een succesvolle eigen praktijk opgezet. Sindsdien heb ik heel veel mensen mogen helpen, waaronder veel kinderen. Ik heb geleerd om zorgvuldig en geduldig naar kinderen te luisteren waardoor ik meer te weten kreeg over hun klachten. Kinderen zijn onbevooroordeeld en reageren daarom geweldig op homeopathische middelen.

Homeopathie in Afrika

In 2007 heb ik mijn onderwijsbevoegdheid gehaald en ben ik les gaan geven in de homeopathie. Daarnaast heb ik heel veel praktische cursussen gegeven, waardoor ik veel mensen heb mogen introduceren in de grondbeginselen van de homeopathie. Het is zo mooi om te zien wat het met iemands zelfvertrouwen doet als zij met het juiste middel een wereld van verschil maken in hun eigen leven, of in het leven van hun gezin, vrienden en familie. Als ik terugkijk is uiteindelijk hier het idee van VanjaVitaal ontstaan. Het is mijn missie om met VanjaVitaal zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de homeopathie, zodat zij zichzelf en anderen kunnen helpen met hun gezondheidsklachten.

URDT studenten die hun diploma in de homeopathie behaalden in 2013, Kagadi, Uganda.

Op mijn werkzaamheden als secretaris en docent voor Homeopaten Zonder Grenzen (HZG) kijk ik met een bijzonder gevoel terug. In 2013 ben ik namens HZG uitgezonden naar Uganda. Wat een geweldige tijd was dat! Met mijn collega’s van HZG hebben we veel Ugandese mannen en vrouwen opgeleid zodat zij hun plaatsgenoten weer konden helpen met hun gezondheidsklachten.

Je moet je voorstellen dat dit een heel erg afgelegen gebied is met weinig tot geen toegang tot gezondheidszorg. Daar komen nog ziektes voor die wij hier al niet meer kennen. In het begin waren ze sceptisch, tot ze zelf zagen hoe zulke positieve resultaten zij met homeopathie in hun gemeenschap behaalden. Toen werden ze laaiend enthousiast en wilden steeds meer leren! Zo zijn we jaren achter elkaar terug gegaan. Deze ervaringen hebben mij tot een geduldiger mens en een betere docent gemaakt. Maar het heeft ook het vuur aangewakkerd om VanjaVitaal op te zetten en mensen zoals jij het mooie van de homeopathie te leren, het te laten ervaren en te zien werken. Om zo de regie over de gezondheid van je kind te leren krijgen en die in je eigen handen te kunnen nemen.

En verder: Ik ben getrouwd met Wilco en heb 2 kinderen, zoon Jesse (2010) en dochter Roana (2012). Ook wonen er bij ons 1 oude kater, 2 Siamese poezen en 4 kippen.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Download dan nu mijn e-book. Daarin staan waardevolle tips voor jou en je gezin!